20 Οκτ. 2021 - Επαφές με τον Ρώσο ομόλογό του Sergey Lavrov θα έχει αύριο στη Μόσχα ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος ΧριστοδουλίδηςΔελτίο Τύπου αναφορικά με τη μετάβαση του Υπουργού Εξωτερικών στη Μόσχα για επίσκεψη εργασίας

Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, μεταβαίνει σήμερα από τη Βουδαπέστη στη Μόσχα, όπου αύριο, Πέμπτη (21/10) θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας, ανταποκρινόμενος σε σχετική πρόσκληση του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ. Sergey Lavrov.

Τόσο στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που θα έχουν οι κκ. Χριστοδουλίδης και Lavrov στο Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, όσο και κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων που θα διεξαχθούν στη συνέχεια με τη συμμετοχή υπηρεσιακών αντιπροσωπειών από τα Υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών, θα ανασκοπηθούν οι διμερείς σχέσεις και θα συζητηθούν το Κυπριακό και οι προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών, η κλιμάκωση της Τουρκικής προκλητικότητας όπως αυτή εκδηλώνεται στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και στην Κυπριακή ΑΟΖ, η παρούσα κατάσταση στις σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας, με τις προοπτικές και προκλήσεις που υπάρχουν, όπως επίσης περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.

Με τον πέρας των διαβουλεύσεων, οι κκ. Χριστοδουλίδης και Lavrov θα υπογράψουν σε ειδική τελετή το Στρατηγικό Πλαίσιο Συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τα έτη 2022 – 2024, καθώς και τη Συμφωνία για Συνεργασία κατά τη Διάρκεια Ανθρωπιστικών Επιχειρήσεων σε Περίπτωση Καταστάσεων Διαχείρισης Κρίσεων.

Αμέσως μετά, οι δύο Υπουργοί θα προβούν σε δηλώσεις προς εκπροσώπους των ΜΜΕ (στις 12.30),  και ακολούθως θα παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας που ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών θα παραθέσει προς τιμήν του κ. Χριστοδουλίδη και των μελών της Κυπριακής αντιπροσωπείας.

 

_______________

Φωτογραφία ©Υπουργείο Εξωτερικών Ρωσικής Ομοσπονδίας