22 Αυγ. 2021 - ΥΠΕΞ Χριστοδουλίδης: Απτή επιβεβαίωση του στρατηγικού χαρακτήρα της συνεργασίας Κύπρου - Ισραήλ - Ελλάδας η Τριμερής Υπουργική Συνάντηση



Δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, μετά το πέρας της Τριμερούς Συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας

Ιεροσόλυμα, 22 Αυγούστου 2021

 

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Αγαπητοί φίλοι Yair και Νίκο,

Τα τελευταία περίπου 8 χρόνια, έχω επισκεφθεί το Ισραήλ πολλές φορές και κάθε φορά που ανατρέχω στο παρελθόν, διαπιστώνω πόσο εντυπωσιακή ήταν η εξέλιξη αυτής της συνεργασίας, και όλα τα βήματα που έχουν κάνει από κοινού οι χώρες μας για να  οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον, πιο ειρηνικό, πιο σταθερό, με μεγαλύτερη ευημερία για τις χώρες, τους λαούς και την περιοχή μας.

Η συνεργασία μας θεμελιώνεται σε μια σταθερή και ακλόνητη βάση, σε ένα κοινό όραμα σε κοινές αξίες, και στην απαρασάλευτη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο, συνεργαζόμενοι σε ένα συνεχώς διευρυνόμενο φάσμα τομέων, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και αξιοποιώντας τις ευκαιρίες για την περαιτέρω εμβάθυνσή της.

Το εύρος των τομέων στους οποίους έχουμε δημιουργήσει τριμερείς πλατφόρμες είναι εντυπωσιακό και ενδεικτικό των στενών και παραγωγικών σχέσεων που μας συνδέουν καθώς και του βάθους του πολιτικού μας διαλόγου. Στηριζόμαστε σε ό,τι έχει επιτευχθεί σε συγκεκριμένα έργα, για να επιτύχουμε περισσότερα, χαρτογραφούμε τις ευκαιρίες, εντοπίζουμε κοινά καλώς νοούμενα συμφέροντα και ενώνουμε τις δυνάμεις μας.

Επομένως Yair, σ’ ευχαριστώ για αυτήν την πρόσκληση που έφερε τους τρεις μας εδώ στο Ισραήλ για πρώτη φορά με στόχο την προετοιμασία της επόμενης τριμερούς Συνόδου Κορυφής. Η συνάντησή μας είναι μια απτή επιβεβαίωση, ένα μήνυμα αν θέλετε, του στρατηγικού χαρακτήρα αυτής της συνεργασίας, που είναι εδώ για να μείνει και το κυριότερο, για να συνεχίσει ν’ αναπτύσσεται.

Είχαμε μια εξαιρετική, γόνιμη συζήτηση για μια σειρά θεμάτων, και είμαι πολύ χαρούμενος που ήταν μια συζήτηση επί του πρακτέου, σχετικά με τα επόμενα βήματα και ενέργειες σε θέματα όπως οι προοπτικές για επέκταση του δικτύου μας σε περιφερειακούς εταίρους και η συνεργασία σε ζωτικούς τομείς, όπως η ανταπόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, η σοφότερη διαχείριση της πανδημίας και η αντιμετώπιση της μάστιγας της δραματικής κλιματικής αλλαγής.

Η σημασία της επέκτασης της περιφερειακής συνεργασίας και του διαλόγου μας απασχόλησε ιδιαίτερα στις συζητήσεις μας. Η περιοχή μεταμορφώνεται και παρόλο που αυτή η μεταμόρφωση δεν είναι γραμμική, εξελίξεις όπως οι ιστορικές συμφωνίες εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Μπαχρέιν, Σουδάν, Μαρόκου - όπου ο Yair μόλις ολοκλήρωσε την επίσκεψή του - δημιούργησαν μια δυναμική που πρέπει να διατηρήσουμε και να αξιοποιήσουμε.

Αυτή είναι μια κοινή μας εκτίμηση όπως επισημάναμε και κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαμε στην Πάφο τον Απρίλιο, της πρώτης μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών του Ισραήλ, της Κύπρου, της Ελλάδας και των ΗΑΕ. Δρομολογείται δε και μια δεύτερη συνάντηση σε αυτή τη μορφή με τα ΗΑΕ, και πολύ πιθανόν άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής.

Ταυτόχρονα, οι εργασίες προχωρούν, με έμφαση στην υλοποίηση έργων μεταξύ των χωρών μας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Δεν χωρά αμφιβολία ότι μια πιο ποικιλόμορφη συμμετοχή των ΗΠΑ στη συνεργασία μας 3+1 θα έχει σημαντική προστιθέμενη αξία.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Η μετουσίωση του κοινού μας οράματος σε απτά έργα μας δίνει τη δυνατότητα να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλο, να βελτιωθούμε και να αναχαιτίσουμε τις επιθέσεις στις κοινές μας αξίες, αντιστεκόμενοι στην επιρροή παρεμβολέων που δεν μοιράζονται την κοινή μας αντίληψη: Μια αντίληψη που προάγει την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα είναι το πιο στρατηγικό μας πλεονέκτημα.

Συζητήσαμε επίσης εκτενώς τις εξελίξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, καθώς και ασφαλώς τα όσα ανησυχητικά εκτυλίσσονται στο Αφγανιστάν. Ζητούμε να επιδειχθεί μεγίστη αυτοσυγκράτηση, απευθύνουμε έκκληση για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα των γυναικών, των κοριτσιών και των μειονοτήτων.

Είχα επίσης την ευκαιρία να ενημερώσω τους συναδέλφους για τις παράνομες ενέργειες και προκλήσεις της Τουρκίας στην Κύπρο, οι οποίες δυστυχώς αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης αποσταθεροποιητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στην περιοχή, που πηγάζει από τις επεκτατικές της βλέψεις. Αυτή η συμπεριφορά μας ανησυχεί όλους.

Η Τουρκία πρέπει να αναγνωρίσει ότι εγκαταλείποντας τον ρόλο του αποσταθεροποιητικού παράγοντα στην περιοχή και την επεκτατικότητά της, και επιδεικνύοντας σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, μόνο οφέλη έχει να αντλήσει.

Αγαπητέ Yair, επίτρεψε μου να σε ευχαριστήσω, για άλλη μια φορά, για την πρόσκληση, για τη ζεστή φιλοξενία και για την ευκαιρία να συναντηθούμε πρώτη φορά στο Ισραήλ, σε αυτό τον σχηματισμό.