27 Ιουλ. 2021 - Έντονη καταδίκη από ΕΕ των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Αμμόχωστο που παραβιάζουν τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ - έκκληση για άμεση αντιστροφή



Αντιδρώντας στις τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας σε σχέση με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, οι οποίες παραβιάζουν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, μετά και την υιοθέτηση Προεδρικής Δήλωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας στις 23 Ιουλίου 2021, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας εξέδωσε σήμερα την ακόλουθη Δήλωση (αναρτήθηκε εδώ, στον ιστότοπο της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης) εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης:
 
 
(Σε άτυπη μετάφραση στα Ελληνικά)
Αμμόχωστος: Δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης


Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει έντονα τα μονομερή βήματα της Τουρκίας και τις απαράδεκτες ανακοινώσεις του Τούρκου Προέδρου και του ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας στις 20 Ιουλίου 2021 σχετικά με το περαιτέρω άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου.

Η ΕΕ χαιρετίζει τη δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εξ ονόματος του Συμβουλίου στις 23 Ιουλίου 2021, και ιδίως την καταδίκη του Συμβουλίου Ασφαλείας και την έκφραση βαθιάς λύπης για τις μονομερείς ενέργειες στην Αμμόχωστο που έρχονται σε αντίθεση με τα προηγούμενα ψηφίσματα και δηλώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η ΕΕ ζητεί επίσης την άμεση αντιστροφή αυτών των δράσεων και την αντιστροφή όλων των μέτρων που ελήφθησαν στην Αμμόχωστο από τον Οκτώβριο του 2020.

Η ΕΕ εξακολουθεί να καθοδηγείται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναφορικά με την Αμμόσχωστο, ιδίως το ψήφισμα 550 (1984) και το ψήφισμα 789 (1992), τα οποία θεωρούν απαράδεκτες τις προσπάθειες εποικισμού οποιουδήποτε μέρους της Αμμοχώστου από ανθρώπους άλλους από τους κατοίκους της, και καλούν για τη μεταφορά της εν λόγω περιοχής στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών. Δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν οποιεσδήποτε ενέργειες σε σχέση με την Αμμόχωστο που δεν είναι σύμφωνες με αυτά τα ψηφίσματα. Ο πλήρης σεβασμός και η εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ απαιτούν επίσης τον άμεσο τερματισμό των περιορισμών που επιβάλλονται στην ελεύθερη κυκλοφορία της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP) στην περιοχή αυτή της Αμμοχώστου. Η ΕΕ εξακολουθεί να θεωρεί την κυβέρνηση της Τουρκίας υπεύθυνη για την κατάσταση στην Αμμόχωστο.

Η ΕΕ υπογραμμίζει για άλλη μια φορά την ανάγκη αποφυγής μονομερών ενεργειών κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και νέων προκλήσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να αυξήσουν την ένταση στο νησί και να θέσουν σε κίνδυνο τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την εξεύρεση κοινού εδάφους μεταξύ των μερών προς την κατεύθυνση μια διαρκούς διευθέτησης του Κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η ΕΕ παραμένει πλήρως δεσμευμένη για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες εδράζεται η ΕΕ. Επαναλαμβάνουμε ότι είναι ζωτικής σημασίας η Τουρκία να δεσμευτεί και να συμβάλει εποικοδομητικά στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για μια συνολική διευθέτηση, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η ΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Οι Υπουργοί θα εξετάσουν ενέργειες στην επόμενη συνάντησή τους, σε περίπτωση μη αντιστροφής των ενεργειών της Τουρκίας που αντιβαίνουν στα ψηφίσματα 550/84 και 789/92 του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ, σε συνέχεια της Δήλωσης των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου 2021, η οποία επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα της ΕΕ, σε περίπτωση νέων προκλήσεων και μονομερών ενεργειών κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της για να υπερασπίσει τα συμφέροντά της και εκείνα των Κρατών Μελών της, καθώς και για να διαφυλάξει την περιφερειακή σταθερότητα.