26 Ιουν. 2021 - O νέος Πρέσβης της Κύπρου στην Κιργιζία, Ανδρέας Ζήνωνος, επέδωσε τα Διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο Sadyr Japarov, σε επίσημη τελετή στη Μπισκέκ



Ο νέος Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Κιργιζία (με έδρα τη Μόσχα) κ. Ανδρέας Ζήνωνος, επέδωσε την Πέμπτη, 24 Ιουνίου, τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κιργιζίας κ. Sadyr Japarov, διαβιβάζοντας στον τελευταίο τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, μαζί με ευχές για ευημερία του ίδιου και ολόκληρου του λαού της Κιργιζίας.

Ο νέος Πρέσβης, υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η Κύπρος στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων με την Κιργιζία, προσθέτοντας ότι θα εργαστεί για την περαιτέρω ενίσχυση τους.

Ενημέρωσε με την ευκαιρία τον Πρόεδρο Japarov για την κατάσταση στην Κύπρο και τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ζητώντας την υποστήριξη της κυβέρνησης της Κιργισίας προς την εν εξελίξει προσπάθεια υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για εξεύρεση λύσης, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Στην αντιφώνησή του, ο Πρόεδρος Japarov, ζήτησε από τον Πρέσβη όπως μεταφέρει τις προσωπικές του ευχές και εγκάρδιους χαιρετισμούς στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, υπογραμμίζοντας ότι η Κιργιζία, ως Κράτος Μέλος των Ηνωμένων Εθνών, υποστηρίζει και σέβεται πλήρως τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Περαιτέρω, έδωσε έμφαση στην ενίσχυση του πολιτικού διαλόγου και της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, τόσο σε διμερές, όσο και σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Τέλος, εξέφρασε την ετοιμότητά της κυβέρνησης της χώρας για συνεργασία στη βάση πρωτοβουλιών που έχουν ως στόχο την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων Κύπρου - Κιργισίας, ιδιαίτερα στον τομέα των επενδύσεων και της καθιέρωσης επαφών μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών.