9 Μαρ. 2021 - Ν. Χριστοδουλίδης μετά από επαφές με Υπ.Εξ. Di Maio: Κοινή βούληση για περαιτέρω ενίσχυση των διαχρονικά εξαίρετων σχέσεων & ιστορικών δεσμών Κύπρου-ΙταλίαςΔήλωση Τύπου του Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη μετά το πέρας της συνάντησης με τον Υπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας της Ιταλίας κ. Luigi Di Maio

Λευκωσία, 9 Μαρτίου 2021

 

Καλωσορίζω σήμερα τον φίλο Υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, Luigi Di Maio, στη Λευκωσία.

Η παρουσία του σε αυτή τη χρονική συγκυρία αλλά και οι ουσιαστικές διαβουλεύσεις που είχαμε αποδεικνύουν την κοινή βούληση και επιθυμία μας για περαιτέρω ενίσχυση των διαχρονικά εξαίρετων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας, και φυσικά των ιστορικών δεσμών ανάμεσα στους λαούς της Κύπρου και της Ιταλίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, με τον φίλο Luigi ανταλλάξαμε σήμερα απόψεις για πρακτικούς τρόπους εμβάθυνσης της συνεργασίας μας σε υφιστάμενους τομείς δράσεων, όσο και για τη διεύρυνση της σε νέα πεδία συνεργασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, θέσαμε συγκεκριμένες προτεραιότητες σε ότι αφορά τη διμερή μας συνεργασία, με έμφαση στους τομείς του εμπορίου και των επενδύσεων, του τουρισμού, της εκπαίδευσης, της έρευνας και του πολιτισμού. 

Σημειώσαμε με ικανοποίηση το υψηλό επίπεδο των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δυο χωρών και χαιρετίσαμε την πρωτοβουλία του Ιταλο-Κυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου, το οποίο διοργάνωσε διαδικτυακά και με επιτυχία τον περασμένο Δεκέμβριο, το 3ο Επιχειρηματικό Φόρουμ Κύπρου-Ιταλίας, με στόχο τη δημιουργία νέων δεδομένων και ευκαιριών για οικονομική, εμπορική και τουριστική συνεργασία. Ταυτόχρονα, στον τομέα της Έρευνας και Καινοτομίας, προωθείται η υπογραφή διμερούς «Εκτελεστικού Προγράμματος» με στόχο τη χρηματοδότηση κοινών ερευνητικών έργων.

Συζητήσαμε περαιτέρω για τη συνεργασία μας σε θέματα αρχαιοτήτων, στο πλαίσιο της οποίας προωθείται η υπογραφή σχετικού Μνημονίου Συνεργασίας για την προστασία πολιτιστικών αγαθών, καθώς και τη διμερή μας συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της οποίας βρίσκονται σε εξέλιξη οι διεργασίες για ανανέωση του σχετικού Προγράμματος Συνεργασίας για τα έτη 2021-2025. 

Φίλες και φίλοι,

Αναμφίβολα οι διμερείς μας σχέσεις έχουν αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια, λόγω και της ενεργειακής συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με την ιταλική εταιρεία ΕΝΙ, η οποία δραστηριοποιείται στην Κυπριακή ΑΟΖ. Θεωρώ ευτυχή σύμπτωση το γεγονός ότι η σημερινή μας συνάντηση πραγματοποιείται την ίδια μέρα με την Υπουργική Σύνοδο του EMGF (του ενεργειακού Φόρουμ στο Κάιρο), του οποίου, τόσο η Κύπρος όσο και η Ιταλία, μαζί με άλλα πέντε Κράτη αποτελούν τα ιδρυτικά μέλη, στέλνοντας μηνύματα συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή. Είναι κοινή μας πεποίθηση ότι η δυναμική των ενεργειακών συνεργειών που δημιουργεί το EMGF, είναι στρατηγικής σημασίας για την ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο, ενώ συμφωνούμε επίσης ότι η συμμετοχή στο Φόρουμ είναι ανοικτή σε όλα τα Κράτη της περιοχής που είναι έτοιμα να συμμεριστούν το όραμα μας για περιφερειακή συνεργασία στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, και της βασικής αρχής για επικράτηση σχέσεων καλής γειτονιάς. Στόχος μας δεν είναι άλλος από την δημιουργία και ενίσχυση συνθηκών ειρήνης, συνεργασίας, σταθερότητας και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή.

Με τον φίλο Luigi, συζητήσαμε επίσης για τις περιφερειακές εξελίξεις στην ευρύτερη νοτιοανατολική Μεσόγειο, στην κοινή μας γειτονιά, με ιδιαίτερη έμφαση τη συνεργασία των χωρών μας στο σχηματισμό Med 7, τα τεκταινόμενα στη Λιβύη, και βεβαίως το μεταναστευτικό. Η Κύπρος προσδίδει μεγάλη σημασία στη σταθεροποίηση της κατάστασης στη Λιβύη, και στηρίζει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών και την πολιτική διαδικασία σχηματισμού μεταβατικής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές του Δεκεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά στο Μεταναστευτικό, θα ήθελα να επισημάνω τη θετική μας προσέγγιση έναντι του Κειμένου του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, και την έντονη επιθυμία μας, ως Κράτος Μέλος πρώτης γραμμής που δέχεται υπέρμετρες πιέσεις, για ενίσχυση της αρχής της αλληλεγγύης και για τη δημιουργία ενός δεσμευτικού μηχανισμού ανακατανομής δικαιούχων διεθνούς προστασίας. 

Ως ήταν αναμενόμενο, οι συζητήσεις μας κάλυψαν και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της τουρκικής παραβατικότητας και των σχετικών, κοινών αποφάσεων και συμπερασμάτων της ΕΕ, και ενόψει του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μαρτίου. Η κυριαρχία της Ένωσης πηγάζει και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κυριαρχία των 27 Κρατών Μελών της και ως εκ τούτου, προασπίζοντας συλλογικά την κυριαρχία των Κρατών Μελών, διασφαλίζουμε και την κυριαρχία της ίδιας της Ένωσης.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, και βάσει των σχετικών Συμπερασμάτων της ΕΕ, αναμένεται από την Τουρκία να επιδείξει έμπρακτη και ειλικρινή βούληση για βελτίωση των σχέσεών της με την ΕΕ και όλα ανεξαρτήτως τα Κράτη Μέλη. Η όποια απόφαση για υιοθέτηση θετικής ατζέντας στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την Άγκυρα, που θα πρέπει, ανάμεσα σε άλλα, να τερματίσει τις οποίες παράνομες τις ενέργειες, τόσο επί εδάφους όσο και επί θαλάσσης, αλλά και να συμβάλει ουσιαστικά προς την επίλυση ενός κατεξοχήν Ευρωπαϊκού προβλήματος όπως το Κυπριακό, στην βάση των σχετικών ψηφισμάτων των ΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ.

Μιας λύσης του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, που θα είναι βιώσιμη και λειτουργική. Η Κύπρος είναι και θα παραμείνει Κράτος Μέλος της ΕΕ και μετά την επανένωση, και λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη την δημόσια διακηρυγμένη επιθυμία της Τουρκίας για ενίσχυση των Ευρω-τουρκικών σχέσεων, ο ρόλος της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις είναι — ενδεχομένως όσο ποτέ άλλοτε — κρίσιμης και καθοριστικής σημασίας.

Φίλε Luigi, 

Σε καλωσορίζω και πάλι θερμά στην Κύπρο, σε ευχαριστώ για τις ειλικρινείς και εποικοδομητικές διαβουλεύσεις που είχαμε, και προσβλέπω στη συνέχισή τους κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας που θα ακολουθήσει.