15 Φεβ. 2021 - Υπογραφή Διακήρυξης Προθέσεων για τον εορτασμό της 60ης επετείου της σύναψης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου & Πολωνίας



Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και η Πρέσβης της Δημοκρατίας της Πολωνίας στην Κύπρο, κα Irena Lichnerowicz-Augustyn, υπέγραψαν σήμερα Δήλωση Προθέσεων των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών για τον εορτασμό της 60ης επετείου της σύναψης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Πολωνίας, στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Μετά την τελετή υπογραφής, ο Υπουργός Χριστοδουλίδης προέβη στην ακόλουθη Δήλωση:

 

"Κυρία Πρέσβης, Αγαπητή Irena,

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Πραγματοποιούμε αυτή την τελετή για να γιορτάσουμε μια σημαντική επέτειο, την 60ή επέτειο από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Πολωνίας. Παρά τις ιδιάζουσες συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία, τιμούμε σήμερα αυτή την ιδιαίτερη περίσταση και εκφράζουμε τη δέσμευσή μας για ακόμη ισχυρότερες σχέσεις. Πρέσβειρα, είμαι βέβαιος, ότι όταν το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες, θα γιορτάσουμε αυτό το ορόσημο όπως αρμόζει.

Στις 15 Ιανουαρίου 1961, λίγους μήνες μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Πολωνία ήταν μία από τις πρώτες χώρες που συνήψε διπλωματικές σχέσεις με την Κύπρο και άνοιξαν πρεσβεία στη Λευκωσία. Ο πρώτος Πολωνός διπλωματικός εκπρόσωπος ήταν ο Zygmunt Dworakowski, ο οποίος έδωσε τα διαπιστευτήριά του στις 14 Ιουνίου του ίδιου έτους. Στη συνέχεια, ο Δήμος Χατζημιλτής διορίστηκε πρώτος Πρέσβης της Κύπρου στην Πολωνία.

Οι δεσμοί μεταξύ Κύπρου και Πολωνίας χρονολογούνται τουλάχιστον στον Μεσαίωνα. Διαμέσου των αιώνων, οι Κύπριοι και οι Πολωνοί ενίσχυσαν αυτούς τους δεσμούς και η σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των κυβερνήσεων των σύγχρονων κρατών μας άνοιξε τον δρόμο για τη θεσμοθέτηση της σχέσης και την αναβάθμισή της σε νέα, άνευ προηγουμένου επίπεδα, όπως αντανακλάται σήμερα στο πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο και, στο σημαντικότερο ίσως επίπεδο, αυτόν των επαφών μεταξύ των πολιτών μας.

Οι πορείες των χωρών μας διασταυρώθηκαν τα τελευταία χρόνια με σημαντικούς και ουσιαστικούς τρόπους. Έχοντας ενταχθεί από κοινού στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004, και έχοντας επίσης κοινή ευθύνη για διαδοχικές Προεδρίες της ΕΕ ως μέλη της ίδιας τριάδας το 2012, η ​​Κύπρος και η Πολωνία συνεργάστηκαν πιο στενά από ποτέ στο διεθνές επίπεδο, έχοντας κοινό ενδιαφέρον και έγνοια για τα ζητήματα που απασχολούν την ήπειρο μας.

Είμαι βέβαιος ότι οι σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Πολωνίας θα συνεχίσουν να ενισχύονται τα επόμενα χρόνια, προς όφελος των λαών μας και της Ευρώπης στο σύνολό της. Η 60ή επέτειος προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να προβληματιστούμε σχετικά με την εξέλιξη αυτών των σχέσεων, να γιορτάσουμε τα επιτεύγματά μας και να εξετάσουμε νέους δρόμους και πρωτοβουλίες για την ενδυνάμωση, τον εμπλουτισμό και την εμβάθυνση της μελλοντικής μας συνεργασίας.

Η Δήλωση Προθέσεων που μόλις υπογράψαμε, επιβεβαιώνει τη δέσμευσή μας να ενισχύσουμε περαιτέρω τη διμερή μας συνεργασία. Θα το πράξουμε προωθώντας κοινές πολιτικές, κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις και έχουμε συμφωνήσει για τη δημιουργία επετειακού λογοτύπου που θα χρησιμοποιηθεί σε όλες τις εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν κατά τη διάρκεια αυτού του εορταστικού έτους.

Θα ήθελα να αξιοποιήσω αυτήν την ευκαιρία για να εκφράσω την ικανοποίησή μας για την επιβεβαίωση της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας της Πολωνίας κ. Andrzej Duda εντός του τρέχοντος έτους. Είμαι βέβαιος ότι η επίσκεψη θα δώσει ώθηση στην εντατικοποίηση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, καθώς και στην επέκταση του θεσμικού πλαισίου των σχέσεών μας.

Πριν κλείσω, θα ήθελα επίσης να συγχαρώ δημοσίως και να αποτίσω φόρο τιμής στην Πρέσβη και σε όλους τους προκατόχους της που έχουν διαπιστευτεί στην Κύπρο, όπως και σε όλους τους Κύπριους Πρέσβεις που έχουν διαπιστευτεί στην Πολωνία τα τελευταία 60 χρόνια, καθώς και στους επίτιμους πρόξενους και των δύο χωρών και σε όλες τις ομάδες ή μεμονωμένους πολίτες που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς. Τους ευχαριστούμε για τη συμβολή τους στην ενίσχυση των σχέσεων Κύπρου-Πολωνίας.

Ανυπομονώ να επισκεφθώ την Πολωνία τους επόμενους μήνες και να συνεργαστούμε για την παρουσίαση ενός ποιοτικού προγράμματος εκδηλώσεων για να γιορτάσουμε τα εξήντα χρόνια φιλίας των χωρών και των λαών μας.

Ευχαριστώ."