6 Ιαν. 2021 - Ύψιστης σημασίας η ενεργός συμμετοχή της ΕΕ στη διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, τόνισε ο ΥΠΕΞ Χριστοδουλίδης στη Λισαβόνα



Δήλωση στον Τύπο του Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, μετά τη συνάντηση του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Πορτογαλικής Δημοκρατίας, κ. Augusto Santos Silva

Λισαβόνα, 6 Ιανουαρίου 2021

[Το βίντεο των δηλώσεων των δύο Yπουργών - στην Αγγλική - είναι διαθέσιμο πιο κάτω]

 

Αγαπητέ Υπουργέ, σας ευχαριστώ πολύ,

Είναι πραγματικά με μεγάλη χαρά που επισκέπτομαι τη Λισαβόνα και συναντώ τον καλό μου φίλο και συνάδελφο Augusto, δεδομένου μάλιστα ότι η επίσκεψή μου συμπίπτει με την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Πορτογαλία για τέταρτη φορά.

Επιτρέψτε μου να σας συγχαρώ και να σας διαβεβαιώσω ότι η Κύπρος δεσμεύεται να αποτελέσει πηγή στήριξης στο Συμβούλιο. Για το σκοπό αυτό, στοχεύουμε σε μια ανοιχτή και ειλικρινή σχέση μαζί σας καθ 'όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Η Προεδρία σας έρχεται σε μια εποχή που η ευρωπαϊκή ατζέντα παρουσιάζει πολύ μεγάλες προκλήσεις. Η πανδημία έχει φέρει τις κοινωνίες και τις οικονομίες μας στα όρια τους και έθεσε στο επίκεντρο θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ όπως η αλληλεγγύη.

Αγαπητέ Augusto,

Η Κύπρος και η Πορτογαλία συνδέονται με διαχρονικούς δεσμούς φιλίας και οι σχέσεις μας υπήρξαν πάντα  εξαιρετικές, τόσο σε επίπεδο κυβερνήσεων όσο και των λαών μας. Αυτή είναι μια σχέση στην οποία αποδίδουμε εξαιρετικά μεγάλη σημασία, και την οποία φιλοδοξούμε από κοινού να ενισχύσουμε περαιτέρω.

Σήμερα, πραγματοποιήσαμε εποικοδομητικές διαβουλεύσεις, εξετάσαμε την αρχιτεκτονική της συνεργασίας μας και συγκεκριμένους τρόπους για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων, τόσο διμερώς όσο και σε επίπεδο ΕΕ. Και είμαι πολύ ευτυχής που διαπιστώνω ότι η σύγκλιση των απόψεών μας με την Πορτογαλία, σε μια σειρά πεδίων, είναι σαφής.

Υπογραμμίσαμε τη βούλησή μας να δημιουργήσουμε συνέργειες και να αξιοποιώντας τη δυναμική αυτής της επίσκεψης, εκφράσαμε την κοινή μας δέσμευση να συνεργαστούμε στενά σε μια σειρά τομέων, όπως το εμπόριο και οι επενδύσεις, η εκπαίδευση και ο πολιτισμός. Ως πρώτο βήμα, αποφασίσαμε ότι μπορούμε να οργανώσουμε μια διμερή ψηφιακή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τη συμμετοχή των κύριων οικονομικών και επιχειρηματικών φορέων από την Κύπρο και την Πορτογαλία, όπως τα εμπορικά επιμελητήρια, οι οργανισμοί προώθησης επενδύσεων και οι επιχειρηματικοί σύνδεσμοι.

Επιπλέον, προτείνουμε να διερευνήσουμε τη συνεργασία στον τομέα της Έρευνας και της Καινοτομίας προωθώντας συνεργασίες μεταξύ Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Ιδρυμάτων, αξιοποιώντας πλήρως τις ευκαιρίες που προσφέρουν τα προγράμματα της ΕΕ. Θα εργαστούμε επίσης για την οριστικοποίηση των εγγράφων που εκκρεμούν στους τομείς της ασφάλειας (για την ανταλλαγή και την αμοιβαία προστασία των διαβαθμισμένων πληροφοριών) και την εκπαίδευση.

Όσον αφορά τα θέματα της ΕΕ, θα ήθελα να επαναλάβω ότι θεωρούμε την Πορτογαλία ως έναν από τους πιο αξιόπιστους φίλους και συνεργάτες μας. Μπορεί να είμαστε στα δύο γεωγραφικά άκρα της ηπείρου μας, αλλά έχουμε αμοιβαία συμφέροντα και ανησυχίες.

Σε αυτό το πλαίσιο, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, είχα την ευκαιρία να επαναβεβαιώσω την υποστήριξή μας στις προτεραιότητες που έθεσε η πορτογαλική Προεδρία. Πιο συγκεκριμένα, επιβεβαιώσαμε την κοινή μας πίστη σε μια ισχυρή ΕΕ, που να βασίζεται στις θεμελιώδεις αρχές και αξίες της δημοκρατίας και αλληλεγγύης.

Συμφωνήσαμε ότι είναι εξαιρετικής σημασίας να συνεργαστούμε στενά, με σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπιση των μεγάλων ευρωπαϊκών προκλήσεων, όπως η διαχείριση των μεταναστευτικών πιέσεων και τα μέτρα που πρέπει να λάβουμε, οι πρόσφατες εξελίξεις αναφορικά με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση· καθώς και οι διαπραγματεύσεις σχετικά με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο. Όσον αφορά το τελευταίο, η πορτογαλική Προεδρία αναμένεται να επικεντρωθεί στην ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου ώστε οι Αρχές μας να συμπληρώσουν τα έγγραφα προγραμματισμού το συντομότερο και τα πολυαναμενόμενα κεφάλαια να εισρεύσουν στις οικονομίες μας.

Για το σκοπό αυτό, η Κύπρος είναι απόλυτα προσηλωμένη στην προώθηση της απασχόλησης και της κοινωνικής ατζέντας και η πορτογαλική Προεδρία μπορεί να βασιστεί στην υποστήριξή μας στο σχετικό νομοθετικό έργο. Προσβλέπουμε στην Κοινωνική Διάσκεψη Κορυφής που θα φιλοξενηθεί στο Πόρτο, στις αρχές Μαΐου, και την πολύ σημαντική ώθηση που αναμένεται να δώσει στον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων.

Επιπλέον, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την πανδημία και τον αντίκτυπό της όχι μόνο στις χώρες μας αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Ανταλλάξαμε επίσης απόψεις για διάφορα περιφερειακά ζητήματα, για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και για διεθνείς εξελίξεις κοινού ενδιαφέροντος, όπως η Νότιας Γειτονία.

Ενημέρωσα επίσης τον Υπουργό Εξωτερικών για την ενίσχυση των σχέσεών μας με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, μια περιοχή ιδιαίτερης σημασίας, μεταξύ άλλων από γεωστρατηγική σκοπιά. Γι 'αυτόν ακριβώς τον λόγο η ΕΕ πρέπει να είναι πιο παρούσα και να έχει πιο ενεργό ρόλο σε αυτήν την περιοχή, που δεν πρέπει να ξεχνάμε, είναι η γειτονιά της ΕΕ.

Τέλος, είχα την ευκαιρία να ενημερώσω διεξοδικά τον Augusto σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το Κυπριακό - ένα ευρωπαϊκό στην ουσία πρόβλημα - και ιδιαίτερα για την ανάγκη η Τουρκία να αποφύγει ενέργειες που υπονομεύουν την προοπτική επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, όπως η απόφασή της να ανοίξει την περιφραγμένη περιοχή των Βαρωσίων και οι παράνομες ενέργειές της εντός των θαλάσσιων ζωνών της Κύπρου.

Επανέλαβα ότι η πλευρά μας παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην επανάληψη των διαπραγματεύσεων, υποστηρίζοντας πλήρως την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών γι’ αυτόν τον σκοπό, για μια ολοκληρωμένη διευθέτηση σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με το διεθνές και το κοινοτικό δίκαιο. Εξέφρασα επίσης την ειλικρινή εκτίμηση της Κύπρου για την αλληλεγγύη και την υποστήριξη της Πορτογαλίας στις προσπάθειές μας για επανένωση της Κύπρου. Είναι κοινή μας πεποίθηση ότι η ΕΕ παρέχει την καλύτερη εγγύηση για μια επανενωμένη Κύπρο. Από αυτή την άποψη, η ενεργός συμμετοχή της ΕΕ στη διαπραγματευτική διαδικασία είναι ύψιστης σημασίας.

Αγαπητέ Augusto,

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία σας και να σας συγχαρώ για άλλη μια φορά για την πρόσφατη ανάληψη της εκ περιτροπής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανυπομονώ να συνεργαστώ στενά μαζί σας κατά την προσεχή περίοδο για να προωθήσουμε τη διμερή και την ευρωπαϊκή μας ατζέντα .

Obrigado.