5 Ιαν. 2021 - Με τον Υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ συναντήθηκε ο ΥΠΕΞ Χριστοδουλίδης - υπογραφή Διακήρυξης Προθέσεων



Δήλωση στον Τύπο από τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, με την ευκαιρία της επίσκεψης στην Κύπρο του Εκτελούντα χρέη Υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειαςτων Ηνωμένων Πολιτειών, κ. Chad Wolf

Λευκωσία, 5 Ιανουαρίου 2020

 

Καλημέρα σας, και ευτυχισμένο το Νέο Έτος, με υγεία για όλους.

Με μεγάλη χαρά καλωσορίζω στο Υπουργείο Εξωτερικών τον Εκτελούντα χρέη Υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Chad Wolf.

Αγαπητέ Chad,

Η επίσκεψή σου μαρτυρεί πόσο πολύ έχει εξελιχθεί και προοδεύσει η εταιρική σχέση Κύπρου-ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια. Έρχεται σε μια εποχή σημαντικών εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή - εξελίξεων που αναπόφευκτα επηρεάζουν την περιφερειακή ασφάλεια.

Δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη του ρόλου της Κύπρου ως αξιόπιστου εταίρου, ως αξιόπιστου παράγοντα περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας, από τις συχνές επισκέψεις που έχουμε από Αμερικανούς αξιωματούχους, περιλαμβανομένης και της δικής σας παρουσίας εδώ σήμερα, και μεταξύ άλλων, της πρόσφατης επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών κ. Πομπέο. Κάθε μία από αυτές τις επισκέψεις έδωσε δυναμική ώθηση στις σχέσεις μας και είχε ως αποτέλεσμα νέες κοινές δράσεις και αυξημένη συνεργασία.

Πράγματι, επιτύχαμε αξιοσημείωτη πρόοδο στη διμερή μας συνεργασία, σε τομείς όπως η προώθηση της περιφερειακής ασφάλειας, ο τομέας της άμυνας και της ασφάλειας, καθώς και της ενέργειας, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της οικονομίας. Ταυτόχρονα, αξίζει να σημειωθεί ότι έχει ενισχυθεί σημαντικά η συνεργασία μας στο πλαίσιο τριμερών περιφερειακών συνεργιών της μορφής 3 + 1, όπου επίσης συμμετέχουν η Ελλάδα και το Ισραήλ.

Η Διακήρυξη Προθέσεων που μόλις υπογράψαμε εντάσσεται ακριβώς σε αυτό το γενικότερο πλαίσιο επέκτασης της συνεργασίας μας και σκοπό έχει την ενίσχυση της συνεργασίας μας σε θέματα ασφάλειας των συνόρων, ώστε να αυξηθούν οι δυνατότητες μας σε σχέση με την αντιμετώπιση κοινών απειλών και την προώθηση της σταθερότητας στην περιοχή.

Η εν λόγω υπογραφή αποτελεί ένα άλλο σημαντικό βήμα υλοποίησης της Δήλωσης Προθέσεων που υπογράφηκε μεταξύ των κυβερνήσεών μας τον Νοέμβριο του 2018. Η Διακήρυξη που υπογράψαμε σήμερα καθορίζει τις προσδοκίες για μελλοντική συνεργασία στην ασφάλεια των συνόρων, προκειμένου να επεκταθούν και να ενισχυθούν οι δραστηριότητες συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος και να προωθηθεί η  περιφερειακή ασφάλεια.

Με ικανοποίηση σημειώνω ότι η Διακήρυξη επιβεβαιώνει επίσης την αποφασιστικότητα και των δύο πλευρών να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την επίτευξη πλήρους αμοιβαιότητας στο ζήτημα των θεωρήσεων, σε συνάφεια με τον κοινό μας στόχο για την αύξηση της ανταλλαγής ταξιδιών, προς όφελος των επαφών μεταξύ των λαών μας και της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Πράγματι, η πρόοδος που επιτεύχθηκε στη διαδικασία ένταξης της Κύπρου στο Πρόγραμμα Απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης των ΗΠΑ ήταν ένα από τα θέματα που συζητήσαμε εκτενώς με τον Chad σήμερα, δρομολογώντας τα επόμενα βήματα.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεών μας, είχαμε επίσης την ευκαιρία να μελετήσουμε τρόπους περαιτέρω διεύρυνσης της συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας, τόσο μέσω της εκπαίδευσης και της μεταφοράς τεχνογνωσίας, όσο και μέσω της ανάπτυξης υποδομών. Αυτή η συνεργασία θα ενισχύσει την ικανότητά μας στην Κύπρο να αντιμετωπίζουμε νέες απειλές, περιλαμβανομένων των προκλήσεων υβριδικής φύσης.

Για το σκοπό αυτό, η ίδρυση ενός περιφερειακού Κέντρου Εκπαίδευσης (CYCLOPS) στη Λάρνακα, η τελετή θεμελίωσης του οποίου πραγματοποιήθηκε χθες, στέλνει ένα σαφές μήνυμα όσον αφορά τη στρατηγική βαρύτητα της συνεργασίας μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ενημέρωσα τον Chad για το όραμά μας για την ευρύτερη περιοχή. Μια περιοχή με πολλές ανεκμετάλλευτες δυνατότητες που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την πρόοδο και την ευημερία όλων των λαών της περιοχής, μηδενός εξαιρουμένου. Έχουμε ήδη εργαστεί σκληρά με σχεδόν όλους τους γείτονές μας προς αυτή την κατεύθυνση, βάσει μιας ξεκάθαρα θετικής ατζέντας και ελπίζουμε ότι τα δίκτυα συνεργασίας που έχουν αναπτυχθεί θα συνεχίσουν να επεκτείνονται τα επόμενα χρόνια ώστε να συμπεριλάβουν όλες τις χώρες της περιοχής, υπό τον όρο ότι αυτές θα σέβονται και θα τηρούν το Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές των σχέσεων καλής γειτονίας.

Με την ευκαιρία ενημέρωσα επίσης τον Chad για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Η υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών – ενός μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών - στις προσπάθειές μας για επανένωση της Κύπρου και στην εν εξελίξει πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κρανς Μοντανά, είναι υψίστης σημασίας.

Αγαπητέ Chad,

Καλωσορίζοντας σε για άλλη μια φορά, θέλω να επαναλάβω τη σταθερή μας δέσμευση να συνεχίσουμε να προωθούμε την εταιρική σχέση μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ - μια εταιρική σχέση που βασίζεται σε μια θετική ατζέντα - προς όφελος των λαών μας και προς το συμφέρον της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Σε ευχαριστώ για την επίσκεψή σου και για την ειλικρινή συζήτηση μας και σου εύχομαι ό,τι καλύτερο για το 2021. Ας ελπίσουμε ότι θα είναι μια καλή χρονιά για την Κύπρο, τις ΗΠΑ και ολόκληρη την ανθρωπότητα.

__________

Φωτογραφίες ©ΓΤΠ, Σταύρος Ιωαννίδης