4 Ιαν. 2021 - ΥΠΕΞ Χριστοδουλίδης: Εκπαιδευτικό Κέντρο που θα εξυπηρετεί την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή το CYCLOPS



Προσφώνηση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην τελετή θεμελίωσης του Εκπαιδευτικού Κέντρου CYCLOPS

Λάρνακα, 4 Ιανουαρίου 2021

 

Κ. Υπουργέ, αγαπητέ Chad, καλωσορίσατε στην Κύπρο.

Πρέσβης κα Garber,

Κ. Γαβριήλ, εκπρόσωπε του αξιότιμου Δήμαρχου της Λάρνακας,

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Η σημερινή τελετή σηματοδοτεί την κορύφωση μιας κοινής προσπάθειας που αποτελεί την εμβληματικότερη έκφανση της στενότερης σχέσης που έχει αναπτυχθεί και της ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας, της Κύπρου και των Ηνωμένων Πολιτειών, τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται πράγματι για ένα θετικό γεγονός, στην αρχή ενός νέου έτους, και ευελπιστώ ότι θα αποτελέσει προπομπό εξελίξεων που θα κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος το 2021.

Το άνοιγμα του δρόμου για την κατασκευή του CYCLOPS, ενός εκπαιδευτικού κέντρου που θα εξυπηρετεί την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή, καθώς και τη συνεργασία μας με τις ΗΠΑ, είναι μια σημαντική εξέλιξη - θα μπορούσε κανείς να πει ακόμη και ένα κομβικό σημείο - από κάθε άποψη.

Πρώτα και κύρια, είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα των απτών αποτελεσμάτων που έχουν ήδη οι συνεχώς διευρυνόμενες διμερείς σχέσεις σε θέματα ασφάλειας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ.

Είναι ένα σημαντικό επίτευγμα και για τις δύο πλευρές και, ως εκ τούτου, θα ήθελα να συγχαρώ την Πρέσβη κα Garber και τους συνεργάτες της στη Λευκωσία και στην Ουάσιγκτον, καθώς και τη δική μας αφοσιωμένη ομάδα, για την υλοποίηση αυτού του έργου. Θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμησή μας προς τον Δήμαρχο και τον Δήμο Λάρνακας για την υποστήριξη και τη συνεργασία τους, και ιδιαίτερα για τη συμβολή τους στην επιλογή αυτού του ιδανικού τεμαχίου γης.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Σήμερα μπαίνουμε στην τελική φάση της υλοποίησης αυτού του καινοτόμου έργου, για το οποίο ξεκίνησαν συζητήσεις αμέσως μετά την υπογραφή της Δήλωσης Προθέσεων Συνεργασίας για την ασφάλεια μεταξύ των δύο κυβερνήσεών μας, το φθινόπωρο του 2018. Αυτές οι συζητήσεις οδήγησαν στην υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης για την ίδρυση του CYCLOPS με τον Υπουργό Εξωτερικών, Mike Pompeo, κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο τον Σεπτέμβριο. Τα σχέδια καταρτίστηκαν ταχέως αμέσως μετά, ενώ την ίδια στιγμή η διαδικασία ολοκληρώθηκε για την εξασφάλιση της γης.

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών των προσπαθειών, ο Chad και εγώ βρισκόμαστε σήμερα εδώ, και ανοίγουμε τον δρόμο για την έναρξη των οικοδομικών εργασιών.

Εάν όλα πάνε καλά, οι εγκαταστάσεις θα ολοκληρωθούν εντός του έτους. Ελπίζω ειλικρινά ότι μέχρι τότε, με την πανδημία να είναι υπό έλεγχο, θα μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε μια τελετή εγκαινίων, ίσως επίσης και παρουσία διακεκριμένων προσκεκλημένων από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με την πάροδο του χρόνου, τρέφουμε μεγάλες ελπίδες ότι το CYCLOPS θα εξελιχθεί σε κόμβο δραστηριότητας - σε τοπικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Εργαζόμαστε ήδη με τους Αμερικανούς φίλους μας, για να δούμε πώς μπορούμε να επεκτείνουμε τις δραστηριότητές του, και σε αυτό το πλαίσιο είμαστε ήδη σε συζητήσεις με το Ευρωπαϊκό Κολέγιο Ασφάλειας και Άμυνας, ένα όργανο της ΕΕ, για να δούμε πώς θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε συνέργειες σε σχέση με την εκπαίδευση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Κάτι τέτοιο θα ήταν μια σπουδαία εξέλιξη.

Ταυτόχρονα, συγκροτούμε μια «ομάδα ανάπτυξης» για το CYCLOPS, της οποίας ο ρόλος θα είναι να εξετάσει σε ποιους τομείς εκπαίδευσης θα μπορούσαμε να επεκταθούμε. Για παράδειγμα, εξετάζουμε τον αναπτυσσόμενο τομέα της αντιμετώπισης των υβριδικών απειλών ως έναν τομέα που παρουσιάζει ενδιαφέρον για εμάς, καθώς και την επανεξέταση των προγραμμάτων αντιμετώπισης της ριζοσπαστικοποίησης που έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο της Διαδικασίας της Άκαμπα. Ήδη, μερικές χώρες εκδήλωσαν ανεπίσημα ενδιαφέρον για μια συνεργασία αυτού του είδους.

Με αυτές τις θετικές σκέψεις, θα ήθελα να ολοκληρώσω συγχαίροντας και ευχαριστώντας όλους όσοι συνέβαλαν ώστε να γίνει πραγματικότητα αυτή η ημέρα.

Το 2020 ήταν μια δύσκολη χρονιά για ολόκληρη την ανθρωπότητα, όπως καμία άλλη στη ζωντανή μας μνήμη. Ας ελπίσουμε ότι το νέο έτος θα φέρει σταδιακά την επιστροφή στην ομαλότητα και το τέλος των δεινών και της αναταραχής που προκαλεί η πανδημία.

Αγαπητέ Chad, σe ευχαριστώ που ήρθες εδώ για να εγκαινιάσουμε μαζί την έναρξη των έργων και εύχομαι σε εσένα προσωπικά και στον Αμερικανικό λαό, καλή χρονιά, με καλή υγεία και ευημερία για όλους.

Ο λόγος σ’ εσένα.

 

________________

Φωτογραφίες ©ΓΤΠ, Σταύρος Ιωαννίδης