11 Νοε. 2020 - Πρώτη Συνάντηση της Κοινής Επιτροπής Συνεργασίας Κύπρου - Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Card image cap


Πραγματοποιήθηκε σήμερα, η πρώτη Συνάντηση της Κοινής Επιτροπής Συνεργασίας μεταξύ της κυβερνήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η οποία συστάθηκε στη βάση του Μνημονίου Συναντίληψης που είχαν υπογράψει στις 15 Ιουνίου 2019 οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και Σεΐχης Abdullah Bin Zayed Al Nahyan, αντίστοιχα.

Σκοπός της Κοινής Επιτροπής είναι, ανάμεσα σε άλλα, η προώθηση προγραμμάτων για διμερή συνεργασία και συντονισμό σε διάφορους τομείς, καθώς και η δημιουργία των απαραίτητων μηχανισμών για την επίτευξη των στόχων που τίθενται στο εν λόγω πλαίσιο, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των δύο χωρών, αλλά και για την ενίσχυση των προσπαθειών για θεσμοθέτηση της συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή.

Οι εργασίες της Κοινής Επιτροπής Συνεργασίας, των οποίων  προήδρευσαν από κοινού ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Υπουργός Επικρατείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων κ. Ahmed Al Sayegh, επικεντρώθηκαν στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, που συμπεριλαμβάνει το εμπόριο, τις επενδύσεις, την ενέργεια, τη ναυτιλία, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τον τουρισμό, την ασφάλεια και την άμυνα.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών της Επιτροπής, υπογράφτηκε στο πλαίσιο διαδικτυακής τελετής από τους δύο Υπουργούς σχετικό Πρωτόκολλο, το οποίο ορίζει σαφές πλαίσιο συνεργασίας και αναμένεται να αποτελέσει τον οδικό χάρτη για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Κύπρου – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σε μια πλειάδα θεμάτων.

Σημειώνεται ότι της Συνάντησης της Επιτροπής είχαν προηγηθεί εντατικές προπαρασκευαστικές συναντήσεις σε επίπεδο τεχνοκρατών και εμπειρογνωμόνων από τα καθ’ ύλην αρμόδια και συναρμόδια Υπουργεία και Υπηρεσίες των δύο χωρών, που έλαβαν χώρα στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου, μέσω τηλεδιάσκεψης. Στις εν λόγω συναντήσεις, όπως και στη σημερινή, συμμετείχαν, πέραν του Υπουργείου Εξωτερικών, εκπρόσωποι του Υπουργείου Άμυνας, του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, του Υφυπουργείου Τουρισμού, του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων, του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων, του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου και του Συνδέσμου Ναυτικών Πρακτόρων.