21 Φεβ. 2021 - Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο Υπουργός Εξωτερικών για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ΕΕ



Δελτίο Τύπου αναφορικά με τη μετάβαση του Υπουργού Εξωτερικών στις Βρυξέλλες για συμμετοχή στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι εργασίες του οποίου θα διαρκέσουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, τη Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου. 

Στο πλαίσιο του Συμβουλίου, οι Υπουργοί Εξωτερικών θα έχουν την πρώτη ανταλλαγή απόψεων, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τον νέο Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, κ. Antony Blinken, για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα που άπτονται των διατλαντικών σχέσεων.   

Προηγουμένως, υπό το λήμμα τρεχουσών εξελίξεων, οι Υπουργοί θα τύχουν ενημέρωσης από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ κ. Josep Βorrell, μεταξύ άλλων, για την κατάσταση σε Ιράν και Λευκορωσία, ενώ αναμένεται ότι θα ανταλλάξουν απόψεις επίσης για την κατάσταση στην Μυανμάρ και την Αιθιοπία.

Περαιτέρω, οι Υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν για τις σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας, καθώς για την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, αντίστοιχα.

Τέλος, το Συμβούλιο θα αξιολογήσει την πορεία υλοποίησης της Στρατηγικής Πυξίδας, που είναι η εν εξελίξει πρωτοβουλία της ΕΕ που αποσκοπεί στη χαρτογράφηση των απειλών και των σχεδιασμό μιας κοινής κατεύθυνσης στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ. Χριστοδουλίδης θα έχει, ανάμεσα σε άλλα, συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του, κ. Jean-Yves Le Drian, με τον οποίον θα συζητήσει διμερή και Ευρωπαϊκά θέματα κοινού ενδιαφέροντος των δύο χωρών.