20 Ιουνίου 2022 - Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και το 9o Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ- ΑιγύπτουΣυμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και το 9o Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ- Αιγύπτου

O Υπουργός Εξωτερικών, κ. Ιωάννης Κασουλίδης, συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Τους Υπουργούς απασχόλησαν οι σχέσεις ΕΕ-Αιγύπτου, οι τελευταίες εξελίξεις στο Κέρας της Αφρικής καθώς και η Στρατηγική Συνεργασία της ΕΕ με τις χώρες του Αραβικού Κόλπου.  Οι επιπτώσεις της συνεχιζόμενης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία αποτέλεσαν επίσης σημαντικό θέμα συζήτησης, με τους Υπουργούς να επικεντρώνονται στην επισιτιστική κρίση και τις γεωπολιτικές προεκτάσεις. Επιπρόσθετα, οι Υπουργοί Εξωτερικών παρακάθισαν σε άτυπο γεύμα εργασίας στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών της Αιγύπτου, κ. Sameh Shoukry.  Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο Λουξεμβούργο, ο κ. Κασουλίδης συμμετείχε το βράδυ της Κυριακής στο 9ο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ–Αιγύπτου, όπου επιβεβαιώθηκε η σημασία που αποδίδει η ΕΕ στη στρατηγική συνεργασία με τη χώρα.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την Ουκρανία, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή έχει δημιουργήσει μία άνευ προηγουμένου κατάσταση με σοβαρές δευτερογενείς επιπτώσεις, οι κραδασμοί της οποίας γίνονται αισθητοί πολύ πέρα από τα σύνορα της χώρας, αγγίζοντας την καθημερινή ζωή απλών ανθρώπων παγκοσμίως.  Η επισιτιστική κρίση αποτελεί μία τεράστια πρόκληση για την ΕΕ, η οποία μέσα από μια ρεαλιστική προσέγγιση οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες, αρχίζοντας βεβαίως πρώτα από τη γειτονιά μας, τόνισε ο κ. Κασουλίδης.  Σε αυτό το πλαίσιο, έκανε ειδική μνεία στην Αίγυπτο, μια χώρα κλειδί, όπως είπε, για τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.  Δεδομένου ότι το 90% των εισαγωγών σιτηρών της Αιγύπτου προέρχεται από τη Ρωσία και την Ουκρανία, οι επιπτώσεις του πολέμου στην Αίγυπτο είναι αδιαμφισβήτητα τεράστιες, ανέφερε ο κ. Κασουλίδης, επισημαίνοντας ότι για μία χώρα όπως η Αίγυπτος με πληθυσμό 100 εκατομμυρίων ανθρώπων, το ζήτημα της διασφάλισης της επάρκειας των τροφίμων είναι απαραίτητο στοιχείο για την κοινωνική σταθερότητα στη χώρα. 

Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη διασφάλισης της ενότητας στην ΕΕ.  Η Κύπρος, επεσήμανε, είναι έτοιμη να στηρίξει τη χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία νοουμένου ότι ακολουθηθεί μια αξιοκρατική προσέγγιση χωρίς να δίδονται υποσχέσεις που δεν μπορούμε να τηρήσουμε.

Στις παρεμβάσεις του σε σχέση με την Αίγυπτο, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι η Κύπρος, ως κράτος-μέλος αναπόσπαστα ενσωματωμένο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στηρίζει τη στρατηγική ενίσχυση των σχέσεων της ΕΕ με την Αίγυπτο.  Σε αυτό το πλαίσιο, ανέδειξε τη σημασία ενίσχυσης της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας με την Αίγυπτο, ένα εταίρο-πυλώνα για την προώθηση της ασφάλειας, ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.  Ο κ. Κασουλίδης ανέδειξε, επίσης, το ρόλο της Αιγύπτου στις πτυχές της ενεργειακής διαφοροποίησης και διασυνδεσιμότητας, καλωσορίζοντας την υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης ΕΕ-Αιγύπτου-Ισραήλ, το οποίο, όπως είπε, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση του στόχου για δημιουργία ενός αξιόπιστου εναλλακτικού ενεργειακού διαδρόμου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.  Σε αυτό το πλαίσιο, επεσήμανε ο κ. Κασουλίδης, εντάσσονται και οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Κύπρος μέσα από τις τριμερείς συνεργασίες που αναπτύσσει αλλά και τη συμμετοχή της στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου της ανατολικής Μεσογείου («East Mediterranean Gas Forum – EMGF»).  Ο κ. Κασουλίδης έκανε ειδική μνεία και στο ρόλο της Αιγύπτου στο μεταναστευτικό αλλά και στο ζήτημα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής εν όψει και της Συνόδου COP27 που θα φιλοξενήσει η Αίγυπτος τον Νοέμβριο.

Υπό το φως της δυναμικής του θεσμικού διαλόγου της ΕΕ στην περιοχή, ο κ. Κασουλίδης επανέλαβε τη θέση της Κύπρου για τη σημασία σύγκλησης του Συμβουλίου Σύνδεσης της ΕΕ με το Ισραήλ στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Λουξεμβούργο, 20 Ιουνίου 2022