10 Δεκ. 2021 - Τελετή Απονομής Πρώτου Βραβείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 'Στέλλα Σουλιώτη'

Η Τελετή Απονομής του πρώτου Βραβείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Στέλλα Σουλιώτη» θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών, την Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στις 12.00, και θα μεταδίδεται ζωντανά από τη σελίδα του Υπουργείου στο Facebook.  

Το Βραβείο θεσπίστηκε με σχετική Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που λήφθηκε στις 2 Ιουνίου 2021, στη βάση σχετικής πρότασης του Υπουργείου Εξωτερικών, και θα απονέμεται κάθε χρόνο, αρχής γενομένης από φέτος σε πρόσωπα/ομάδες/Οργανώσεις που έχουν επιδείξει κατά την περίοδο των τελευταίων 12 μηνών αξιοσημείωτο έργο και δράση σε τομέα ή τομείς που σχετίζονται άμεσα με την προώθηση και προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων/προτάσεων και η τελική επιλογή γίνεται από Πενταμελή Επιτροπή Αξιολόγησης αποτελούμενη από τους Υπουργό Εξωτερικών (Πρόεδρο), Υπουργό Δικαιοσύνης, Επίτροπο Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και δύο προσωπικότητες με αναγνωρισμένη προσφορά στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που θα επιλέγονται σε ετήσια βάση κατόπιν σύστασης των τριών εξ οφίκιο μελών της Επιτροπής. Για φέτος, στην Επιτροπή έχουν προσκληθεί και αποδεχθεί να μετάσχουν ο κ. Αλέκος Μοδινός (πρωτοπόρος ακτιβιστής) και η κα Τώνια Σταυρινού (δημοσιογράφος).    

Το Βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10.000 Ευρώ, το οποίο προσφέρεται για σκοπούς ενίσχυσης της δράσης του προσώπου/της ομάδας ή της Οργάνωσης που θα βραβεύεται, στον τομέα της προστασίας και προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο.