23 Ιουνίου 2023 - Χαιρετισμός του Υπουργού Εξωτερικών στην εκδήλωση «Γυναίκες στη Διπλωματία»



Χαιρετισμός του Υπουργού Εξωτερικών Δρ Κωνσταντίνου Κόμπου στην εκδήλωση «Γυναίκες στη Διπλωματία» που πραγματοποήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών την Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω στο Υπουργείο Εξωτερικών και στη σημερινή εκδήλωση, με τίτλο «Γυναίκες στη Διπλωματία».

Εκδήλωση που διοργανώνεται επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας των Γυναικών στη Διπλωματία, η οποία καθιερώθηκε να εορτάζεται ετησίως στις 24 Ιουνίου.

Η συνδιοργάνωση με το Γραφείο της Επιτρόπου Ισότητας Φύλων έχει διττή χρησιμότητα. Αφενός στέλνει το μήνυμα τής από κοινού προσπάθειας. Αφετέρου, δίδει την ευκαιρία να αναδείξουμε την αναγκαιότητα βελτίωσης των δεικτών συμμετοχικότητας. Και για τα δύο, η φίλη Τζόζη Χριστοδούλου εργάστηκε και εργάζεται διανοίγοντας δρόμους. Η αγαπητή Τζοζη γνωρίζει ότι βρίσκομαι στη διάθεσή της για ό,τι χρειαστεί. Η ίδια, άλλωστε, συνέβαλε, μεταξύ άλλων, στην ανάπτυξη και εφαρμογή του πλαισίου δράσης για την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στην εξωτερική πολιτική.

Κατά τη θητεία της, το Υπουργείο Εξωτερικών συνεργάστηκε στενά με το Γραφείο της τότε Επιτρόπου Ισότητας Φύλων, κας Ιωσηφίνας Αντωνίου, συντάσσοντας το Πρώτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την υλοποίηση του Ψηφίσματος 1325 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια».

Επιδίωξή μας είναι το εν λόγω Σχέδιο να αποτελέσει όχημα οικοδόμησης συνεργασιών με άλλα κράτη και διεθνείς οργανισμούς.
Θεωρώ ότι είναι αυταπόδεικτο ότι η διπλωματική δράση των γυναικών συνεισφέρει τα μέγιστα στην προώθηση της ειρήνης, του διαλόγου και της ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, πρέπει να αναδείξουμε ότι και στην Κύπρο έγιναν πολλά βήματα προόδου.

Για το Υπουργείο, η προώθηση της περιφερειακής και διεθνούς συνεργασίας στον σημαντικό αυτό τομέα, αποτελεί προτεραιότητα. Γεγονός που φαίνεται έμπρακτα διαμέσου της υποψηφιότητάς μας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, για την περίοδο 2025- 2027, όπου θέσαμε ως μια εκ των προτεραιοτήτων, τα θέματα ισότητας των φύλων.

Σε ό,τι αφορά στην Εξωτερική Υπηρεσία, στα θετικά καταγράφεται το γεγονός ότι οι γυναίκες και άνδρες διπλωμάτες έχουν πλέον ίσες ευκαιρίες και ίδια πρόσβαση στις ηγετικές βαθμίδες του Υπουργείου.

Επιτρέψετε να παραθέσω κάποια ενδεικτικά αριθμητικά δεδομένα. Συνολικά 55 Κύπριες, όλων των βαθμίδων της διπλωματίας εργάζονται άοκνα, σε πόστα μεγάλης ευθύνης.

10 υπηρετούν σήμερα ως Αρχηγοί Διπλωματικών Αποστολών της Δημοκρατίας, εκ των οποίων σε καίριες τοποθετήσεις όπως στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στην ΕΕ, στην Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΑΣΕ, στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στη Γενεύη, αλλά και σε χώρες όπως η Γερμανία και η Κίνα. Στο δε γραφείο μου, αποτελώ τον μόνο εκπρόσωπο του ανδρικού φύλου. Επιπρόσθετα, εντός του Υπουργείου, γυναίκες ηγούνται σημαντικότατων Διευθύνσεων και Τμημάτων.

Αυτό, όμως, δεν μπορεί να μας επαναπαύει. Ιδιαίτερα, αν αναλογιστούμε ότι στο σύνολο των 166 Κύπριων διπλωματών, μόλις οι 55 είναι γυναίκες.

Αναμφίβολα, έχουμε δρόμο να διανύσουμε. Και πιστεύω ότι δεν είναι θέμα αριθμών, αλλά κυρίως νοοτροπίας.

Νοοτροπίας όπου η έμπρακτη εφαρμογή των όσων διακηρύττουμε πρέπει να συνεχιστεί, και να ενισχυθεί, με σταθερά και μεθοδικά βήματα.

Κλειδί αποτελεί η προσέλκυση περισσότερων γυναικών ώστε να ενταχθούν στο ανθρώπινο δυναμικό του Υπουργείου μας.

Με τη σημερινή εκδήλωση, ευελπιστώ ότι θα μετατρέψουμε αυτή τη συνάντηση, αυτή τη συζήτηση, σε ένα φόρουμ ανταλλαγής εμπειριών, προβληματισμών και δράσεων.

Και, επίσης, από το παράδειγμα διπλωματών όπως της Πρέσβη επί τιμή κας Ρέας Γιορδαμλή και της κας Κούλας Σοφιανού, θα ξεπερνούνται προκαταλήψεις και στερεότυπα, και επιπλέον θα δοθεί ένα μήνυμα ως προς το ότι το Υπουργείο είναι ανοιχτό να εργοδοτήσει γυναίκες οι οποίες θα μπορούν να προσθέσουν σημαντικά σε αυτό το οποίο προσπαθούμε να κάνουμε.

Θέλουμε να εμπνεύσουμε τους αντιπροσώπους της νέας γενιάς μέσα από το παράδειγμα και τις εμπειρίες που θα ακούσουμε να μοιράζονται μαζί σας.

Θέλω να κλείσω, παραπέμποντας στα λόγια της Ruth Bader Ginsburg, Δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ αλλά και πέραν τούτου υπήρξε πρότυπο, role-model. Ρωτήθηκε κάποτε πόσες γυναίκες Δικαστές του Ανωτάτου θα ήταν αρκετές για να θεωρηθεί ότι επιτεύχθηκε πραγματική ισότητα. Η απάντησή της, με τον αφοπλιστικό τρόπο και ειλικρίνεια που τοποθετείτο, ήταν ότι όταν καταφέρουν να πάρουν και τις 9 θέσεις.

Αυτό νομίζω ότι είναι ενδεικτικό το πώς μια νοοτροπία εν τέλει μπορεί να αλλάξει.

Σας ευχαριστώ και εύχομαι καλή συνέχεια στις σημερινές εργασίες σας.

23 Ιουνίου 2023